VERVOLG: EVEN VOORSTELLEN

.                          

  

 

 

 

Klik op de foto voor een geluidsfragment

Een andere hobby is het verzamelen van oude liedjes en gedichten 

De basis van dit archief bestaat uit de bundel 'Oude liedjes' welke samengesteld zijn  door Gerrit  Luidenga (1908-1993) en Cor Swart (1910-1994) t/m lied 107 welke later zijn uitgebreid, waarbij de liedjes zijn voorzien van notenschrift. Liedjes van vroeger: Opgericht op woensdag 29 october 1969 in Cafe Restaurant Slijterij "Zonneweelde' te Hoorn door Betse Stienstra, Piet en Jetske Smit,  Arend en  Siertke Mier, Alie van Frans Smit, Jan Stada sr. Jort van Gouwe Spanjer, Martsje Mier,  Douwe Stada sr. Barber Roos, Siebe Roos, Yemke Stada en Kees en  Neeltje Smit.  En op West opgericht op 31 maart 1974 in "De Wigwam'door Thijs Knop en Meindert Zeeders.

Een 20 jaar geleden ben ik begonnen met opzetten van een archief welke zijn gebaseerd zijn op gegevens, voorkomend in handgeschreven schriften van inwoners van Terschelling. In die schriften  vond ik ook veel op rijm waarbij het niet duidelijk was of dit een gedicht of een lied was. Het gevolg was dan ook dat alles wat op rijm stond ook in het archief werd verzameld. Gelukkig maar, want veel van deze z.g. gedichten bleken later ook liederen te zijn Met veel hulp van Terschellinger  inwoners, maar ook van oud-Terschellingers 'aan de vaste wal' ontving ik vele tientallen schriften en losse blaadjes waarin niet alleen liedjes in stonden maar ook gedichten.  Ook kregen we  persoonlijke Sint Nicolaas gedichten en ook wel voordrachten bij burebier en bruiloften. 

Langzamerhand kwamen er dan ook vragen over inhoud en wijs en veel van deze vragen zijn beantwoord middels het tijdschrift van de Terschellinger Cultuur histories vereniging:  "Schylge Myn Lantse". Dit blad is dan ook een echte aanrader indien u meer wilt weten over Terschellinger cultuur. Heel veel wetenswaardigheden  over vroeger staan hier in te lezen en voorzien van veel foto's. Ook is deze vereniging zeer bekend geworden door de Kersttentoonstelling welk elk jaar in Scholengemeenschap 't Schylger Jouw wordt gehouden. Meer dan 100 fotoboeken zijn daar te bekijken, plakboeken uit tijdschriften, kranten enz, maar ook geboortekaartjes, ansichtkaarten, boeken over stambomen, en om de paar jaar neem ik het liedjesarchief mee, en elk jaar is er weer een onderwerp te zien met betrekking tot Terschelling, waarbij het laatste thema: Sunderumpakken, oude kerstversiering en Splitsen en knopen.   

Zie voor meerdere informatie en foto's de website:  www.schylgemynlantse.nl  

  

 

 

 

 

Klik op de foto voor een geluidsfragment

Met behulp van oude bandopnamen werden de melodieŽn  achterhaald en voorzien van notenschrift. Vele middagen en avonden zijn er opnames gemaakt in het bejaardencentrum of bij mensen thuis om de wijs te achterhalen en ook met behulp van het Meertens Instituut, waar het archief van Jaap Kunst is ondergebracht,  en ook met behulp van het archief van het radioprogramma: "Onder de groene linde"  ontvingen we bandopnamen die vele jaren geleden op Terschelling opgenomen werden. Ook veel particulieren hadden oude bandopnamen van deze oude liedjes. De tekst vonden we in de vele handgeschreven schriften van Terschellinger inwoners. Een had zelfs een bandopname vol met oude melodieŽn waarbij gelukkig maar een couplet per lied op stond zodat op die band tientallen melodieŽn zijn vastgelegd.

 

  

 

 

Op Terschelling zijn zeer veel schriften met oude liedjes teruggevonden. Ook Jaap Kunst roemde al over het grote aantal liedjes wat hier bewaard is gebleven. De speelman kent meestal de muziek uit zijn hoofd. De melodie is vaak spelenderwijs doorgegeven aan de volgende generatie. De niet zo erg bekende bekende liedjes ( of minder populaire wijsjes) werden tientallen jaren later al niet meer gezongen. Hiervan is veel  achterhaald en op muziek geschreven. Voor de speelman die het notenschrift niet of weinig beheerst zijn oefencd's gemaakt. Op deze oefencd's staan een eenvoudige melodie om de wijs  in te studeren en deze zijn gratis verkrijgbaar voor elke speelman of vrouw op Schylge. 

Ook kunt u deze melodieŽn beluisteren bij elk lied zie:  Terschellinger Liedjes en Gedichten.

   

 

 

 

 

Langzamerhand werd het archief ook uitgebreid met opschriften(op rijm), korte verhalen en toneelstukken welke op het eiland zijn opgevoerd. De mooiste opnamen en gevonden teksten zijn uiteraard degene in dialect.Veel van deze zijn gemaakt door  C.Roggen in het Aasters dialect en Jo Smit in het Mesl‚nzers dialect. Tyny van Noord-Bos en Cees Zeeders en Jan Pie schreven in het Schylgers en veel van deze stukken  zijn opgevoerd door de Terschellinger Club Amsterdam.  Ook wordt er nog steeds gezocht naar het 1e en 3e hoofdstuk van het Schylger  toneelstuk: Er is mar iÍn Schylge geschreven door Jan Pie. 

Zo zijn er ook nog veel vragen over Liedjes:      KLIK HIER   

en vragen over Gedichten en toneel:                  KLIK HIER  

en over vragen over Kinderliedjes en spelletjes:  KLIK HIER

  

 

 

 

 

 

VERVOLG EVEN VOORSTELLEN

 

Vorige Pagina

Verder naar LIEDJES

HOME (link naar 1e pagina)