EVEN VOORSTELLEN:  Jan van der Zee 

 

 

 

 

Een van mijn hobby's is fotograferen.  

Jaren geleden had ik een klein fototoestel waarbij men vogels en vlinders enz. moest  besluipen om een mooie foto te maken Heel voorzichtig, stapje voor stapje om toch vooral het beestje maar niet weg te jagen en maar hopen dat ze bleven zitten. Later kreeg ik een camera met een grotere lens zodat je op afstand mooie foto's kon nemen. Na een Sony en een HP kwam ik in het bezit van een Canon 10D met een zoomlens van 100 tot  400 mm. Daarmee kan je de onderwerpen veel dichterbij fotograferen. 

Een paar jaar geleden heb ik de 400 / 2.8 gekocht en kan nu met behulp van een extender op grote afstand foto's maken van vogels welke zich niet zo gemakkelijk laten benaderen. Ook heb ik voor kleinere onderwerpen een 180 mm macrolens, en een 65mm supermacro aangeschaft  waarmee prachtige details kunnen worden vastgelegd. In combinatie met mijn nieuwe camera, de EOS-1D Mark 2 N,  heb ik nu een prachtige uitrusting. 

     

Hoe vaker je in de natuur loopt des te meer zie je door het oog van de camera. Waar je vroeger voorbij liep zie je nu niet alleen mooie planten en bloemen maar ook insecten zoals bijvoorbeeld in de zonnedauw en dat vlinders mooi zijn wisten we natuurlijk wel, maar dat er soorten zijn die haar op hun ogen hebben was zelfs voor verschillende "vlinderkenners" niet bekend. Dat ik bij toeval eens een insect zag met een groene kop vond ik dat toch wel wonderlijk.  Maar toen ik de opnames bekeek op mijn PC bleek het een steekvlieg te wezen met een heel klein groen kevertje, welke hij gespietst had met zijn steekorgaan. 

Natuurlijk sleep ik niet altijd al mijn apparatuur mee, tenslotte weegt dat al gauw 16 kg. Voor het geval dat ik misschien iets tegenkom neem ik vrijwel altijd de Canon powerschot S2 mee.  Dit is een zeer compacte camera met macro en supermacro functie en heeft met extender een 18x optische zoom  en is evenals al mijn lenzen uitgerust met beeldstabilisatie.  Om nachtvlinders te lokken maak ik gebruik van een stroopmengsel waarmee op verschillende  plaatsen bomen tegen de avond worden 'gemerkt'  en nachts worden lakens met lampen beschenen om de vlinders te lokken en begin ik na een paar uur met de inspectie van de gemerkte bomen om te kijken wat het resultaat is op het doek in de hoop dat er weer enkele vlinders zitten welke nog niet op foto zijn vastgelegd

VERVOLG EVEN VOORSTELLEN

 

Verder naar LIEDJES

HOME (link naar 1e pagina)